Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/leliev21/domains/rt10.nl/public_html/includes/menu.inc).

Appels plukken met statushouders

Primaire tabs

Zaterdag 14 oktober vond een bijzondere ontmoeting plaats. De gezinnen van Haarlemse statushouders, voornamelijk uit Syrië, kwamen in contact met de gezinnen van leden van Tafelronde 10 Haarlem, een serviceclub voor mannen tussen de 30 en de 40 jaar. Circa 80 mensen stapten in Schalkwijk in twee antieke bussen, ter beschikking gesteld door Noord-Hollands Vervoermuseum. De reis voerde naar Zebra Zorgboerderij. Op deze locatie aan de rand van het dorpje Vogelenzang konden de kinderen en volwassenen zich vermaken met appels plukken en oud-Hollandse spelletjes, zoals zaklopen, spijkerpoepen en blikgooien. Een ludieke manier om met elkaar in contact te komen.

Statushouders
Dit jaar richt Tafelronde 10 zich op het helpen van vluchtelingen bij hun integratie in Haarlem. Net als alle gemeenten in Nederland is Haarlem verplicht om elk jaar een aantal statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) op te nemen in de stad. Eind 2017 komt dat aantal op zevenhonderd nieuwe statushouders. Huidige statushouders kennen de weg in Haarlem steeds beter. Ze volgen inburgeringslessen om Nederlands te leren en maken kennis met de Nederlandse maatschappij.

Voor een goede integratie van de statushouders is intensieve begeleiding door organisaties als het Haarlemse ‘Stem in de Stad’ belangrijk. Zo vinden vluchtelingen een plek in de samenleving. Al eerder haalde Tafelronde 10 Haarlem met het culinaire evenement ‘haringparty’ € 7.360,- op voor Stem in de Stad. Hiermee kan de stichting praktische hulpmiddelen, zoals een rijbewijs of een fiets aankopen, waarmee een vluchteling letterlijk zijn weg vindt. Maar naast een financiële bijdrage vinden de Tafelaars het ook belangrijk om in contact te komen met statushouders. Hiermee is nu, op deze bijzondere wijze, een eerste begin gemaakt. Meer gezamenlijke activiteiten staan op stapel.

Zebra Zorgboerderij
In Vogelenzang beheert Stichting Zebra-Zorg een prachtig gelegen boerderij. Kinderen, jongeren en volwassenen met uiteenlopende ondersteuningsvragen zijn 1-6 dagen per week welkom om deel te nemen en bij te dragen aan een gevarieerd boerderijprogramma. Een hecht team van beroepskrachten, vrijwilligers en stagiaires zet zich met veel plezier in voor een groen en gastvrij klimaat waarin gemeenschapszin, veiligheid en respect voor ieders eigenheid vanzelfsprekend zijn. De stichting stelde speciaal voor de statushouders haar locatie ter beschikking, verzorgde een instructie voor het appels plukken en gaf een cursus pijl en boogschieten.

Doel van Tafelronde 10
Tafelronde 10 Haarlem is een vereniging die zich richt op het leveren van een gezamenlijke bijdrage aan de gemeenschap. Het is onderdeel van een wereldwijd actief netwerk met in Nederland ruim honderdvijftig Tafelrondes. De leden zijn mannen tussen de dertig en veertig jaar. Dit jaar maken de leden kennis met statushouders via Stem in de Stad.

Gebruikerslogin