Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/leliev21/domains/rt10.nl/public_html/includes/menu.inc).

Haring happen voor vluchtelingen

Primaire tabs

Door de komst van meer vluchtelingen naar Nederland zijn goede begeleiding en snelle integratie belangrijker dan ooit. Serviceclub Tafelronde 10 Haarlem organiseerde op zaterdag 17 juni 2017 voor de tweede keer de haringparty ‘Haarlemse Nieuwe’. Met dit culinaire evenement haalde de Tafelronde € 9200,- op voor de ondersteuning van de integratie van vluchtelingen. Dit geld is hard nodig.

Net als alle gemeenten in Nederland is Haarlem verplicht om elk jaar een aantal statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) op te nemen in de stad. Eind 2017 komt dat aantal op zevenhonderd nieuwe statushouders. Huidige statushouders kennen de weg in Haarlem steeds beter. Ze volgen inburgerings-lessen om Nederlands te leren en maken kennis met de Nederlandse maatschappij. Een aantal is bezig met (vrijwilligers)werk of volgt een opleiding.

Voor een goede integratie van de statushouders is intensieve begeleiding nodig. Organisaties als het Haarlemse ‘Stem in de Stad’, Vluchtelingenwerk en Nidos ondersteunen vluchtelingen bij het vinden van een plek in de samenleving. Hiervoor zijn, naast het leren van de taal en het vinden van werk, ook praktische hulpmiddelen nodig. Zoals een rijbewijs of een fiets, waarmee een vluchteling letterlijk zijn weg vindt. Hiervoor is niet altijd voldoende budget.

Tafelronde 10 maakt zich sterk voor de integratie van vluchtelingen, ook tijdens de haringparty. Onder het genot van een vijf-gangen-diner met wijnarrangement haalde de Tafel met een veiling en een loterij € 9200,- op. Dit bedrag komt via de betrokken organisaties ten goede aan vluchtelingen in Haarlem en omstreken, om zo de statushouders verder op weg te helpen.

Haring, veiling en feest
Bij de eerste versie van de Haarlemse Nieuwe in 2016 namen de gasten nog plaats in het clubgebouw van de Koninklijke HFC. Dit jaar zaten de ruim 100 deelnemers  onder de stralende zon op het terras van strandrestaurant Meijer aan Zee in Zandvoort. Eigenaar Kees Meijer werkte mee aan een fantastische invulling van het culinaire deel. Aan het begin van de avond vertelden Ranfar Kouwijzer, directeur van Stem in de Stad, en Jeroen van Spijk, wethouder bij de gemeente Haarlem, wat zij voor Haarlemse vluchtelingen betekenen. Daarna startte veilingmeester Rick Claus met de verkoop van bijzondere items.

Zo ging er een jurk onder de veilinghamer, gemaakt door statushouders die werkzaam zijn bij Sûr Atelier van ontwerpster Lara Scot. Ook werd er goed geboden op ‘een culinaire avond’, die verzorgd zal worden door zes Syrische statushouders. Andere populaire items waren een workshop over geloofwaardige merkverhalen van reclamebureau Truman en een gesigneerd shirt van de Ajax-selectie. Tussendoor kreeg het publiek de beste haring, oesters en andere vissoorten geserveerd, onder meer afkomstig van de Zilte Verleiding uit Yerseke. Het evenement werd afgesloten met een optreden van een DJ.

Doel van Tafelronde 10
Tafelronde 10 Haarlem is een vereniging die zich richt op het leveren van een gezamenlijke bijdrage aan de gemeenschap. Het is onderdeel van een wereldwijd actief netwerk met in Nederland ruim honderdvijftig Tafelrondes. De leden zijn mannen tussen de dertig en veertig jaar. Dit jaar maakte de Tafelronde kennis met statushouders, onder meer via coördinator Myrna Bockhoudt van Stem in de Stad. Mede dankzij dit contact wil de Tafelronde andere activiteiten met en voor statushouders gaan opzetten, zoals bowlen met jonge Syrische mannen.

Gebruikerslogin